Dnes to o glühwein, bratwurstu, ani štole nebude, byť většina Čechů si Drážďany spojí právě s adventním trhy, které lákají davy návštěvníků.

Co by od našich hranic kamenem dohodil, rozkládá druhé největší město Saska – Drážďany. Zima je pryč, jaro ještě úplně nedorazilo. A tak je nyní ideální příležitost vyrazit prozkoumat historii a zajímavosti, které máme na dosah.

Obytňákem v Drážďanech

O možnostech, které pro nomády nabízí Drážďany, si mohou leckteré i daleko méně významnější aglomerace nechat jen zdát.

Stellplatz Wiesentorstraße

V naprostém středu města se nachází překvapivě velký stellplatz. Stání na 1 den sice stojí 25 Euro, ale když jste v srdci města, přímo na břehu Labe. V rámci tohoto poplatku je i připojení k elektřině, ale přípojek není zrovna nejvíc, určitě přibalte dlóóóuhou prodlužku. Připlatíte si ale 2 Eura u výpustě odpadní nádrže a při čerpání čisté vody.

V létě oceníte stín vzrostlých stromů, které kryjí celou plochu stellplatzu, to zase neocení ti, kteří čerpají energii ze solárních panelů. Bývá tady dost plno, ale většina návštěvníků a nezůstane víc jak 1-2 dny. Auta se tady tak dost točí a nějaké to místo se najít dá. Největší přetlak je samozřejmě o adventu.

WOHNMOBILSTELLPLATZ PIESCHENER ALLEE

Další možností v blízkosti historického centra je stellplatz “u hřišť”, jak mu pracovně říkáme. Super řešení pro rodiny s dětmi, které se tady nemusíte bát vypustit na venkovní hřiště.

Bez obytňáku, nebo karavanu?

Proč ne?! Drážďany jsou neodmyslitelně spojené s řekou Labe a s parníky, které ji brázdí. A pak i s loděmi, které už dojezdily. Užitečné jsou ale stále.

Schiffsherberge hotel

Lodní hotel Pöppelman disponuje 106 lůžky v 38 kajutách na třech palubách. Kdo se obává zatuchlé kocábky, toho pobyt omráčí. Nejedná si sice o hotel s pěti hvězdičkami, ale všude je naprosto čisto, kajuty jsou moderní a útulné. Stěny jsou přeci jen tenčí, takže sousedy občas uslyšíte, ale jinak tomu není co vytknout.

Atmosféra pobytu na lodi je jedinečná. Cena ubytování je výrazně výhodnější, než ve většině hotelů v centru. Snídaně jsou skvělé a a výhled na Labe také. Loď kotví asi 20 minut pohodové chůze od historického centra, případně 10 minut tramvají. Zároveň se nacházíte přímo na cyklostezce.